15/4/2021 tarihinde kabul edilen değişiklik ile ilgili yazımıza sayfanın sonundaki bağlantı ile ulaşabilirsiniz.
Geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için raporun başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi, yani iş akdinin devam etmesi gerekiyor. İş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartı aranıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK), sigortalı olarak çalışırken hastalanan, doğum iznine ayrılan, iş kazası veya meslek hastalığına yakalanan kişilere, raporlu oldukları sürelerde geçici iş göremezlik ödeneği, diğer adıyla rapor parası verir.
Rapor parası, yani geçici iş göremezlik ödeneği alınabilmesi için yetkili hekim veya sağlık kurulundan istirahat raporu alınması zorunlu.
Son bir yıl içinde 90 gün çalışma şartı, iş kazası ve meslek hastalığında aranmıyor. İşçi işe girdiği gün iş kazası geçirmiş olsa bile iş göremezlik ödeneğinden yararlanır.
RAPOR PARASI NASIL HESAPLANIR?
Sigortalı çalışanlara, raporlu oldukları günler için geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Ödeneğin tutarı, yatarak tedavilerde brüt ücretin yarısı, ayakta tedavilerde ise 3’te 2’si oranındadır. Örneğin, asgari ücretle çalışan bir işçi üç gün hastanede yatıp, sonrasında evinde istirahat etmişse hastanede (yatarak tedavide) günlük 59,63TL, evindeki istirahat döneminde ise (ayakta tedavi) günlük 79,50 TL iş göremezlik ödeneği verilir. İstirahatli olunan günlerde verilen ödenek net ücretin altında kaldığı için işçinin geliri o günlerde azalır.
(2021 Yılı Günlük Brüt Asgari Ücret Rakamını öğrenmek İçin Tıklayınız)
– Rapor parası almak isteyen çalışanın son 3 aylık brüt geliri ve son 3 aylık prim günleri ayrı ayrı toplanır.
– Daha sonra 3 aylık brüt geliri son 3 aylık prim gününe bölünür.
– Çıkan sayı ile raporlu olunan gün sayısı çarpılır.
-Ortaya çıkan sayıdan ilk iki gün çıkarılır.
RAPORUN İLK İKİ GÜNÜ ÖDENEK VERİLMEZ
Hastalık hallerinde geçici iş göremezlik ödeneği üçüncü günden başlayarak ödenir. İlk iki gün için ödenek verilmez. İş kazası ve meslek hastalıkları ile doğum izninde ise ödenek birinci günden başlatılır.
İş göremezlik ödeneği işçiye PTT yoluyla gönderilir. Ancak, işverence Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işveren sistemine banka hesap numarası tanımlanmışsa ödenek banka hesabına yatırılır.
- 1 veya 2 günlük rapor parası ne kadar alırım?
Yukarıda da belirttiğim üzere, 2 gün veya daha kısa süreli raporlara SGK tarafından ödeme yapılmaz. Mevzuata göre hastalık rapor ödemeleri 3. günden itibaren başlar.
- 3 günlük rapor parası ne kadar alırım?
3 günlük rapor için 1 günlük ödeme yapılır. Yani 3 günlük rapor parası Ayakta Tedavide günlük 79,50 TL.
- 4 günlük rapor parası ne kadar alırım?
4 günlük rapor için 2 günlük ödeme yapılır. Yani 4 günlük rapor parası Ayakta Tedavide 159,00 TL
- 5 günlük rapor parası ne kadar alırım?
5 günlük rapor için 3 günlük ödeme yapılır. Yani 5 günlük rapor parası Ayakta Tedavide 238,50 liradır.
Saygılarımla,
SMMM
Seçil Tekinsan BULUT
15/4/2021 tarihinde kabul edilen değişiklik için yeni yazımıza burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.