2021 Yeni Rapor Parası Hesabı İş Görmezliğin Başladığı 12 Aylık Ücret Ortalamasına Göre Nasıl Hesaplanır?
Rapor Parası hesabı yani iş görmezlik ödeneği 7316 No’ lu Kanun ve Kabul Tarihi: 15/4/2021 ile değişti. Geçtiğimiz günlerde TBMM’ye sunulan yeni yasa tasarısında rapor parası olarak bilinen geçici iş göremezlik ödenekleriyle ilgili de önemli değişikler yer aldı. TBMM’de 15.04.2021 tarihinde kabul edilen Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişikli Yapılmasına Dair Kanun Kanunun 9. Maddesi ile Rapor parası Hesabı değişti.
Geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için raporun başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi, yani iş akdinin devam etmesi gerekiyor. İş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartı aranıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK), sigortalı olarak çalışırken hastalanan, doğum iznine ayrılan, iş kazası veya meslek hastalığına yakalanan kişilere, raporlu oldukları sürelerde geçici iş göremezlik ödeneği, diğer adıyla rapor parası verir.
Rapor parası, yani geçici iş göremezlik ödeneği alınabilmesi için yetkili hekim veya sağlık kurulundan istirahat raporu alınması zorunlu.
Son bir yıl içinde 90 gün çalışma şartı, iş kazası ve meslek hastalığında aranmıyor. İşçi işe girdiği gün iş kazası geçirmiş olsa bile iş göremezlik ödeneğinden yararlanır.
2021 RAPOR PARASI NASIL HESAPLANIR
Sigortalı çalışanlara, raporlu oldukları günler için geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Ödeneğin tutarı, yatarak tedavilerde brüt ücretin yarısı, ayakta tedavilerde ise 3’te 2’si oranındadır.
Örneğin, asgari ücretle çalışan bir işçi üç gün hastanede yatıp, sonrasında evinde istirahat etmişse hastanede (yatarak tedavide) günlük 59,63TL, evindeki istirahat döneminde ise (ayakta tedavi) günlük 79,50 TL iş göremezlik ödeneği verilirdi.
İstirahatli olunan günlerde verilen ödenek net ücretin altında kaldığı için işçinin geliri o günlerde azalır.
(2021 Yılı Günlük Brüt Asgari Ücret Rakamını öğrenmek İçin Tıklayınız)
– Rapor parası almak isteyen çalışanın son 3 aylık brüt geliri ve son 3 aylık prim günleri ayrı ayrı toplanırdı
– Daha sonra 3 aylık brüt geliri son 3 aylık prim gününe bölünürdü
– Çıkan sayı ile raporlu olunan gün sayısı çarpılırdı
-Ortaya çıkan sayıdan ilk iki gün çıkarılırdı.
Geçtiğimiz günlerde TBMM’ye sunulan yeni yasa tasarısında rapor parası olarak bilinen geçici iş göremezlik ödenekleriyle ilgili de önemli değişikler yer aldı. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişikli Yapılmasına Dair Kanun TBMM’de 15.04.2021 tarihinde kabul edildi. Yasanın 9. Maddesi ile Rapor parası Hesabı değişti.
Değişen madde ;
“MADDE 9- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan “üç aylık” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
“İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde verilecek ödeneklerin veya bağlanacak gelirlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç; iş kazasının olduğu, meslek hastalığında ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki oniki aydaki son üç ay içinde; analık ve hastalık halinde ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki oniki aydaki 80 inci maddeye göre hesaplanacak prime esas kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Ancak, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki son bir yıl içerisinde 180 günden az kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olanlara hastalık ve analık halinde ödeneğe esas tutulacak günlük kazanç, iş göremezliğin başladığı tarihteki günlük prime esas kazanç alt sınırının iki katını geçemez.”
Bu Kanundan Sonra Rapor Parası Hesabı Nasıl Olacak;
– Rapor parası almak isteyen çalışanın son 12 aylık brüt geliri ve son 12 aylık prim günleri ayrı ayrı toplanacak
– Daha sonra 12 aylık brüt geliri son 12 aylık prim gününe bölünecek
– Çıkan sayı ile raporlu olunan gün sayısı çarpılacak
-Ortaya çıkan sayıdan ilk iki gün çıkartılacak
2021/Nisan ayında Asgari ücretli bir işçi hastalık sebebiyle rapor aldığında mart, şubat ve ocak ayındaki günlük ücreti üzerinden hesaplama yapılırken, 2021 Brüt Aylık Asgari Ücret 3.577,50 TL, günlük ücret 119,25 TL, günlük rapor parası da 79,50 TL’dir.
Kanunun 15.04.2021 tahinde değişmesi ile hesaplamada geçen yılın ücretleri de hesaplamaya dahil edildiği için ve Ücret bugün alınan ücretten daha düşük olduğu için çalışanların alacağı rapor parası ücreti eski hesaplayamaya göre alacağından daha düşük olacak,
RAPORUN İLK İKİ GÜNÜ ÖDENEK VERİLMEZ
Hastalık hallerinde geçici iş göremezlik ödeneği üçüncü günden başlayarak ödenir. İlk iki gün için ödenek verilmez. İş kazası ve meslek hastalıkları ile doğum izninde ise ödenek birinci günden başlatılır.
İş göremezlik ödeneği işçiye PTT yoluyla gönderilir. Ancak, işverence Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işveren sistemine banka hesap numarası tanımlanmışsa ödenek banka hesabına yatırılır.
E- devletten Banka bilgilerinizi kendinizde tanımlayabilirsiniz. Hatta bu işi işveren bırakamadan kendiniz yaparsanız daha iyi olur. İşinizi sağlama almanızı tavsiye ederim. E-devlet üzerinden Banka hesabınızı tanımlamanız ya da tanımlımı değil mi diye kontrol etmeniz çok kolay şu adımları takip etmelisiniz…
e-devlet Sistemi Giriş işleminizi tamamladıktan sonra,
E- devletten“Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” kısmını buluyoruz,
· “e-Hizmetler” bağlantısına tıkladıktan sonra gelen listede “Sosyal Güvenlik Kurumu” altında bulunan “Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” bağlantısına tıklayarak veya,
· Site İçi Arama kutusuna hizmet adının içinde geçen kelime veya kelimeleri yazıp arama tuşuna bastıktan sonra, gelen listedeki “Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” bağlantısına tıklayarak veya,
· Tarayıcınızın adres satırına https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-banka-hesabitanimlama yazarak ulaşabilirsiniz.
- 1 veya 2 günlük rapor parası ne kadar alırım?
Yukarıda da belirttiğim üzere, 2 gün veya daha kısa süreli raporlara SGK tarafından ödeme yapılmaz. Mevzuata göre hastalık rapor ödemeleri 3. günden itibaren başlar.
- 3 günlük rapor parası ne kadar alırım?
3 günlük rapor için 1 günlük ödeme yapılır. Yani 3 günlük rapor parası Ayakta Tedavide günlük 1 günlük rapor parası ödenir
Güncellendi 21/4/2021
2021 Rapor Parası Nasıl Hesaplanır? Rapor Parası Ne Kadar Alırım? 90 Gün Şartı Var mı ?
Raporlu Sigortalının SGK’ya Bildirimi Kolaylaştırıldı
SMMM
Seçil Tekinsan BULUT