2022 Basit Usule Tabi Olma Şartları ? Basit usulde vergilendirilen mükellefler; Beyanname vermemelerine rağmen VUK hükümlerine göre Belge alacak ve belge düzenleyeceklerdir. Kayıtlar Defter Beyan Sisteminden Esnaf odalarınca veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerce tutulmaya devam edilecektir.
Basit Usulde Vergilendirilen Mükellefler Gelir Vergisi Beyannamesi Verecekler mi?
2021 takvim yılı dahil takip eden yıllarda da yıllık gelir vergisi beyannamesi VERMEYECEKLERDİR.
Basit Usule Tabi Olmanın Genel Şartlarından Olan İşyeri Kira Bedeli 2022 Yılı Tutarları
Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinin 2 numaralı bendinde yer alan yıllık kira bedeli toplamı, 2022 Takvim yılında uygulanmak üzere Büyük şehir belediye sınırları içinde 16.000.-TL, diğer yerlerde 10.000.-TL olarak uygulanacaktır.
Basit Usule Tabi Olmanın Özel Şartlarını Belirleyen 2022 Yılı Hadleri (GVKMd.48)
1)– Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alımları tutarının 200.000.- TL veya yıllık satışları tutarının 320.000 .-TL aşmaması,,
2)-1 numaralı bentte yazılı olanların dışındaki işlerle uğraşanların bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatının 100.000.- TL aşmaması
3)-1 ve 2 numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde, yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamının 200.000.-TL aşmaması olarak uygulanacaktır.
Basit usule tabi mükelleflerde gün sonunda toplu belge düzenleme uygulaması:
- Basit usulde vergilendirilen mükelleflerle ilgili 6/12/1998 tarihli ve 23545 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:215) ile getirilen, belge vermedikleri günlük hasılatları için gün sonunda tek bir fatura düzenlenmesine ilişkin uygulama, 31/12/2022 tarihine kadar devam edecektir. (GVK 317 Seri Nolu Genel Tebliği Madde 5 )
Gerçek Usul den Basit Usule Geçiş:
- Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı şartları topluca taşıyan ve arka arkaya son iki yıl alış, satış ve/veya hâsılat tutarlarının her biri aynı Kanunun 48 inci maddesinde yazılı hadlerden düşük olan gerçek usule tabi mükellefler, bu şartın gerçekleşmesini izleyen yılın Ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları halinde basit usulde vergilendirmeye geçebileceklerdir.
- Söz konusu mükelleflerin, anılan Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunmaması ve diğer şartları da topluca taşımaları gerekmektedir.
- Gerçek usule tabi mükellefler ile basit usule tabi olmanın şartlarını kaybeden mükelleflerin; kendi istekleriyle işlerini terk etmeleri ya da eş veya çocuklarına devretmeleri hallerinde terk veya devir tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usule dönmeleri mümkün değildir. Söz konusu iki yıllık sürenin nasıl hesaplanacağına ilişkin açıklamalar 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 3.4. bölümünde yer almaktadır.
Konu ile ilgili diğer yazımızın linki aşağıda yer almaktadır.