Evlenen Kadına İstifayla Kıdem Tazminatı Hakkı
Evlenen Kadına İstifayla Kıdem Tazminatı Hakkı, emzirme ödeneği, 120 gün prim şartı var mı, @malimusavirturkiye instagram hesabımızdan sıkça aldığımız bu sorulara Okan Güray Bülbül’ ün Akşam Gazetesindeki yazısı ile cevap verelim.
Evlenen Kadına İstifayla Kıdem Tazminatı Hakkı
Kadın çalışan, evlendikten sonraki bir yıl içerisinde istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilir. Buradaki süre, nikah tarihinden itibaren başlar ve sadece bir yılla sınırlıdır. Süre aşıldığında tazminat hakkı kalmaz.
Soru: Özel bir şirkette pazarlamacıyım. Eşim memur ve önümüzdeki ay tayini çıkacak. Martta evlenmiştik. Gelecek ay evlilik nedeniyle istifa edersem kıdem tazminatımı alabilir miyim? (Songül Aytekin)
Cevap: 1475 sayılı kanunun kıdem tazminatına esas 14. maddesi uyarınca kadın işçi, evlendikten sonraki bir yıl içerisinde istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilir. Buradaki süre, resmi nikah tarihinden itibaren başlar ve bir yılla sınırlıdır. Bir yıl aşılırsa işçinin evlilik nedeniyle istifa ederek kıdem tazminatı alma hakkı kullanılamaz. Eşinizin tayin durumu netleştiğinde işvereninizle görüşerek ikale sözleşmesi imzalamayı teklif edebilir ve iş sözleşmesini sonlandırmanın şartlarını konuşarak kıdem tazminatı karşılığı bir miktar talep edebilirsiniz. İşveren bu teklife yanaşmaz ve siz de eşinizle birlikte hemen tayin olunan şehre gidecekseniz bu durumda istifa etmeniz gerekir.
EMZİRME ÖDENEĞİ ALIR
Soru: Eşim hamile olduğunu öğrenmeden bir ay önce çalıştığı işyerinden ayrılmıştı. Şu anda çalışmıyor. Doğum parası alabilmesi için ne yapmamız gerekiyor? (Hasan Fındıkçı)
Cevap: Doğum yapan kadın sigortalının hamilelik nedeniyle raporlu olduğu günler için geçici iş göremezlik ödeneği alabilmesi için istirahat raporunun başladığı tarihte sigortalı olunması ve doğumdan önceki son bir yıl içerisinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş olması gerekiyor. Eşinizin durumunda doğumdan önceki istirahat raporunun başlangıç tarihinde sigortalı olma şartı sağlanmadığı için eşinizin doğum nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği alması mümkün değil.
120 gün prim şartı
Öte yandan eşiniz doğum yaptıktan sonra son bir yıl içerisinde sizin en az 120 gün priminiz varsa emzirme ödeneği alabilir. Sizin son bir yıl içerisinde en az 120 gün priminiz yoksa, eşinizin işten ayrıldığı tarihten sonraki 300 gün içerisinde doğum yapması ve doğumdan önceki 15 ay içerisinde 120 gün primi olması halinde eşiniz kendi sigortalılığı nedeniyle emzirme ödeneğine hak kazanabilecektir.
İki yerden sigortalı olmak emekli aylığını yükseltir
Soru: İnşaat mühendisiyim ve şantiye şefi olarak çalışıyorum. Bazı firmalara da danışmanlık veriyorum. İki şirket tarafından adıma prim yatırılıyor. İki yerden birden sigortalı olmamın bana bir sakıncası olur mu? İki şirketten ödenen günlerin toplamı erken emeklilik hakkı verir mi? (Halil Yılmaz)
Cevap: Bir kişi aynı anda iki yerden birden sigortalı olabilir. Fiili olarak çalışmanın olması şartıyla bir kişinin iki işyerinde birden sigortalı olmasında herhangi bir sakınca yoktur.
30 günü geçemez
Diğer yandan iki işyerinden birden sigortalı olan kişi adına bu işyerlerinden bildirilen gün sayısı toplanır ancak toplamda 30’u geçmesi halinde 30 gün üzerinden emekliliğe eklenir. Yani bir kişi iki işyerinden birden 30 gün sigortalı gösterilse bile bir ayda en fazla 30 gün kazanabilir. Ancak bir kişi adına iki işyerinden birden bildirilen kazançların tamamı emekli aylığının hesabında dikkate alınır. Dolayısıyla iki işyerinden birden bildirilen kazançlar emekli aylığınıza olumlu katkı sağlar. Bu yıl için 26.831 TL’nin altında kalan bütün kazançlarınız emekli aylığınızın hesabında dikkate alınacak ve olumlu katkı sağlayacaktır.