Kurye Hizmetinde KDV Tevkifatı
Kurye Hizmetinde KDV Tevkifatı ile ilgili bu soruya cevap vermeden önce KDV Tevkifatı nedir kısaca açıklayalım. Vergiler üzerinde bölüşme veya kesinti yapma yani faturaya işlenen Katma Değer Vergisinin (KDV) alıcı ve satıcı arasında bölüştürülmesine KDV Tevfikatı denir.
Kurye hizmetini kendi şahsına ait motosikletleri ile vermekte olan kişilerin X firmasına verdikleri hizmet için düzenledikleri faturalarda katma değer vergisi (KDV) Tevkifatı uygulanıp uygulanamayacağı konusu oldukça merak edilen ve sıkça sorulan bir soru. Kurye taşımacılığı hizmeti veren bir vatandaşımız ”Motosikletim var ve bir firmaya kurye taşımacılığı hizmeti veriyorum. Kurye Taşımacılığı hizmetinde , düzenleyeceğim faturada kdv tevkifatı olmalı mı” diyerek İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığından görüş istemiş ve 16.04.2021 tarihinde Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü tarafından sorusu cevaplanmıştır.
Kurye Hizmetinde Kısmi Tevkifat Uygulaması
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL‘yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arz ettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılır.
Buna göre, şahsınıza ait motosikletle vermiş olduğunuz ve KDV dahil bedeli 1.000 TL‘yi aşan kurye taşımacılığı hizmeti (2/10) oranında tevkifata tabidir.
(KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanlara verilen hizmetlerde)
Örnek Hesaplama
Hesaplamalarınızı kolaylıkla yapabileceğiniz TÜRMOB uygulamasına sayfa sonundaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Konu: Kurye Taşımacılığı Hizmetinde KDV Tevkifatı
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şahsınıza ait motosikletle … firmasına verilen kurye taşımacılığı hizmetinde katma değer vergisi (KDV) tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüş talep edilmektedir.
3065 sayılı KDV Kanununun 9/1 maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hükme bağlanmıştır.
KDV Genel Uygulama Tebliğinin;
–“Taşımacılık Hizmetleri” başlıklı (I/C-2.1.3.2.11) bölümünde;
“2.1.3.2.11.1 Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı
Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki yük taşımacılığı hizmeti alımlarında (2/10), servis taşımacılığı hizmeti alımlarında ise (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
2.1.3.2.11.2. Kapsam
Bu bölüm kapsamına, personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımları ile karayoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmeti alımları (kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşıma işleri hariç) girmektedir.
Söz konusu hizmetlerin, tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması, ilgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifikaların alınıp alınmaması veya taşıma işinde kullanılan aracın özmal ya da sözleşmeli taşıt olup olmaması tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel değildir.
”Tevkifat Uygulamasıyla İlgili Ortak Hususlar” başlıklı (I/C-2.1.3.4) bölümünde;
”2.1.3.4.1.Tevkifat Uygulamasında Sınır
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamaz, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılır.
Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılır.”
açıklamalarına yer verilmiştir.
Buna göre, şahsınıza ait motosikletle KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanlara vermiş olduğunuz ve KDV dahil bedeli 1.000 TL’yi aşan kurye taşımacılığı hizmeti (2/10) oranında tevkifata tabidir.
Kaynak:E-39044742-130[Özelge]-346122 /16.04.2021
https://www.turmob.org.tr/hesaplamalar/KDV-Tevkifat-Hesaplama?